Alles, nou ja bijna alles gebruikt vandaag de dag het Internet om informatie te vergaren of communicatie op te zoeken. Alledaagse voorwerpen gebruiken het Internet ook steeds vaker om verbinding te maken met diverse vormen van Cloud mogelijkheden en zo ontstaat een Internet der dingen (Internet of Things, ook wel IoT). Er zijn naar schatting al zo’n 2 miljard apparaten verbonden met het IoT.

Wij mensen zijn tegenwoordig al snel in de minderheid als het gaat om Internet connectivity. Diverse productie- en onderzoekssectoren maken veelvuldig gebruik van M2M-communicatie (Machine-to-Machine). Zo blijven zij op de hoogte van technische functionaliteiten, kunnen zij foutrapportages opstellen en onderhoudsmeldingen afgeven. De kern van IoT bestaat vooral uit heel veel verschillende sensoren die data verzamelen van losse wearables, smart devices, solutions, analytische tools en alles wat daar tussenin zit.

Een prachtig voorbeeld is een regionaal ziekenhuis dat samen met een IT-vendor een nieuw patiënt controle systeem heeft ontworpen. Een liggende patiënt die niet op een OK of andere high-care afdeling ligt, wordt normaal gezien op gezette tijden door de verpleging geconsulteerd waarbij 2 of 3 keer per dag de meest elementaire zaken worden gecontroleerd. Gegevens met betrekking tot bloeddruk en temperatuur worden afgenomen en verwerkt in de EPD`s. Door de inzet van smart-sensoring kunnen deze meetgegevens veel frequenter én 24/7 worden gecontroleerd.

Daar deze sensoren voortdurend toezicht houden op patiënten en op vitale functies zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling, is de controle op een patiënt veel uitgebreider. Extra sensoren gemonteerd onder elk ziekenhuisbed houden alle andere vitale levenstekenen en slaappatronen van patiënten bij. Dit 24/7. Deze eenvoudig beschikbare informatie voorkomt frequente handmatige controles, hetgeen betekent dat er meer tijd overblijft voor “echte” patiëntenzorg.

De mogelijkheid om meer inzicht in trends rondom vitale levenstekenen te ontvangen,  betekent ook dat medische teams bij verslechtering van de toestand van een patiënt sneller kunnen ingrijpen.

Dit is nog maar een voorbeeld, want zelfrijdende auto’s en andere vervoermiddelen die bol staan van IoT sensoring zijn aanstaande. Ook binnen Domotica, wat een samenvoeging is van het Latijnse woord voor huis, Domus en de Griekse term Automática dat letterlijk “een functie die zelfstandig werkt” betekent. Een andere veelgebruikte term voor domotica is “huisautomatisering” en is een groeiende toepassing van IoT systemen. Ook de bewaartijden van surveillance video en dataopslag verruimen. Ruimere bewaartijden, toepassing van “rich meta data” en slimme videoapplicaties vragen om een andere vorm van storage.

Een wereld zonder IoT en smart sensoring is dan ook niet meer denkbaar. En zo krijgt ons gevoel voor “volume” als in “veel data” (big data) een heel andere lading. Op dit moment produceren we iedere 1,5 dag net zoveel data als in heel 2013 bij elkaar. Hoe gaan we deze data opslaan en beheren? Normale primaire storage-omgevingen lijken geen optie, omdat deze hiervoor niet zijn ingericht en uiteindelijk veel te duur zijn.

Organisaties voortkomende uit Healthcare, Broadcast & Media, Retail, Artificial Intelligence (AI) / Machine Learning, Big Data, Internet of Things (IoT) en marketingtechnologieën slaan de handen ineen: Smart Architecture for Smart Content.

De innovatieve oplossing: Active Archive 
De Active Archive solution werkt met object storage als kostenefficiënte basis en de gebruiker, of dit nu een datacenter of een organisatie uit Healthcare, CCTV, Retail of filmindustrie is die zijn dataomvang ziet groeien, krijgt de mogelijkheid om zijn data middels een van de aangeboden RESTFUL API softwareoplossingen slimmer (machine learning) en veiliger (versioning, single-point-of-failure issues, global namespace futures) te maken. De datamanagement solution Stronglink geeft gebruikers totale controle over alle in de Enterprise aanwezige data, waar deze ook staat in de vertrouwde setting.

High availability
Door gebruik te maken van slimme koppelingen, metadata-ingesting toepassingen en beschikbare “fast” storage elementen is gearchiveerde data ook voor langere tijd zeer snel beschikbaar. Met Object storage als basis krijgt de gebruiker een technologisch hoogwaardige datastorage-vorm in huis. Deze manier van dataopslag is niet slechts een kostenverlichting of een alternatief voor kostbare en complexe block- en filestorage, maar tevens de oplossing voor veel vraagstukken.

Dus, indien je als data eigenaar of -beheerder door exploderende data aanwas kampt met te snel vollopende storage systemen, systemen moeilijk of kostbaar zijn op te schalen, of indien archive data snel beschikbaar moet zijn, de gebruiker de mogelijkheden van meta data enrichment ziet of overal in de Enterprise toegang tot data zou willen verkrijgen, data durability van 99.999999999% verwacht, Machine learning en  Artificial intelligence als business zou willen inzetten, data integrity en versioning als “must” ziet maar bovenal het huidige systeem wilt blijven gebruiken dan er een goede rede om naar de Active Archive solution te informeren.

Het is ook niet voor niets dat Gartner meldt dat Object storage een van de snelst groeiende dataplatformen is en dat wij binnen afzienbare tijd allemaal in meer of mindere mate gebruikmaken van S3 en Object gerelateerde storage.

Door: Harold Koenders, Director Active Archive bij Pronovus